Utrecht
Bron

Johanna del Corne was de dochter van de Vlissingse bankhouder Matheus del Corne. Zij trouwde in 1613 met de Utrechtse bankhouder Daniel de Milan. Samen kregen zij zes kinderen, waarvan er drie jong stierven. In 1635 stierf Daniel de Milan. Johanna zette de bank voort. Op 4 december 1643 erkende het stadsbestuur van Utrecht Johanna en haar zakenpartner Paulo Emilio de Fareris als officiële bankhouders van Utrecht.

Johanna’s bank was gevestigd in het pand Zwaansteeg 11. Dat is lang bekend geweest als het ‘Pandhuis’ omdat het vroeger heel gebruikelijk was om een onderpand zoals sieraden of kleding in te brengen in ruil voor een lening. Als het onderpand niet ingelost werd, mocht de bankhouder het verkopen. Johanna woonde daar niet, zij had een heel gerieflijke woning bij de Wittevrouwenbrug, het huis Plompetorengracht 1-3. 

Dochter Clara trouwde op 18 april 1636 met de advocaat Jan Baptista Brias. Zij stierf nog geen jaar later, waarschijnlijk bij de geboorte van een kind. Dochter Agnes trouwde op 26 december 1636 met de advocaat Justus Kriex, de zoon van de bankhouder van Sneek. Beide schoonzoons assisteerden Johanna bij haar werkzaamheden en bij het beheer van haar goederen. Zo verkocht Jan Baptista Brias het huis in Zierikzee dat Johanna van haar zus Blanche had geërfd en inde hij een uitstaande schuld bij de bankhouder van Zaltbommel.

In deze tijd was er vanuit de protestantse kerk veel kritiek op bankhouders vanwege de rente die betaald moest worden voor de leningen die zij gaven. Bankhouders werden soms uitgesloten van het avondmaal. De Utrechtse hoogleraar Voetius wilde niet dat Johanna’s schoonzoon Justus Kriex promoveerde aan de universiteit omdat hij tot een bankiersfamilie behoorde. In 1658 verscheen een anoniem pamflet tegen de bankhouders, ‘Res Judicanda Judicata’, dat zo venijnig was, dat Johanna probeerde de auteur op te sporen en voor het gerecht te brengen. Uiteindelijk bemoeiden de stadsbesturen zich met de kwestie en de bankhouders kregen gelijk. De rentetarieven waren immers ook vastgesteld door de stadsbesturen. 

Johanna stierf in 1674. Haar zoon Johannes en haar dochter Agnes hadden toen de bank al overgenomen. Johannes was in 1649 getrouwd met Alexandra Kriex, een nichtje van Justus. Johannes claimde een afstamming te zijn van de Visconti-familie uit Milaan en noemde zich ‘de Milan Visconti’. Zijn zoon Daniël kocht onder andere de ridderhofstede Nijevelt in Leidsche Rijn. Hier is nog steeds een Milan Viscontilaan.

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

Ongedateerd

Collectie

709

Organisatie

Het Utrechts Archief

Nummer

1177


Trefwoorden

Vrouwen

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen