De Industrie- en Huishoudschool speelde een belangrijke rol in de voorlichting aan vrouwen wat betreft het omgaan met de schaarste. Op deze bron zie je verschillende posters en berichten die werden verspreid met tips voor vrouwen, die tijdens de oorlog thuis zaten.
Op de eerste en tweede poster (afbeelding 1 tot en met 3) zie je dat er tips werden gegeven voor 'goed en goedkoop koken'. Kijk eens linksboven bij deze posters. Welke organisatie heeft deze tips gemaakt? En waarom zou deze organisatie zich over vrouwen ontfermen, die een gezin te voeden hadden?
Op de vierde en vijfde foto zie je een boekje uit mei 1918 waarin allerlei goedkope maaltijden met een hoge voedingswaarde staan. Je ziet hier dat er bij deze recepten is gelet op welke etenswaren er nog te verkrijgen zijn. Er waren ook tentoonstellingen van gerechten, die uitsluitend bereid waren met nog verkrijgbare middelen, zoals je kan zien op de gele poster van de zesde afbeelding. Lees het boekje eens door. Welke etenswaren zijn dit?
Op de zevende foto zie je een krantenbericht staan. Hier staat uitgebreid in beschreven wat je moet doen met te koude aardappelen of met rotte appels. Er was namelijk een dusdanig voedseltekort tijdens de Eerste Wereldoorlog, dat zelf rotte appels nog gegeten werden. Een andere tip tijdens de schaarste was het gebruiken van een hooikist - daarin kan je maaltijden laten garen zonder dat je er kolen of gas voor nodig hebt.