Truus van Lier, Utrechtse rechtenstudent (22 april 1921 – 27 oktober 1943), was een verzetstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als dochter van een liberaal en academisch goed opgeleid gezin. Haar moeder is een chemicus aan de Universiteit Utrecht en haar vader een advocaat en komt uit een welgestelde Joodse familie. Ze wonen op de Prins Hendriklaan 48. Truus is nog jong wanneer de Duitsers Nederland binnenvallen en gaat ook jong het verzet in.
Truus haalt haar gymnasiumdiploma op het Christelijk Lyceum Zeist en begin kort erna aan haar studie. Ze schrijft zich in voor de studie Rechten op de Universiteit Utrecht. Niet lang hierna wordt ze lid van van de verzetsgroep CS-6, een gewapende verzetsgroep. Haar familieleden zitten ook het verzet. Haar zus Miek en haar nicht Trui doen ook verzetswerk. Trui richt het bekende 'Kindjeshaven' op, een kindertehuis waar ze veel Joodse kinderen uit Duitse handen weet te houden. Haar zus Miek vlucht tijdens de oorlog nog uit Nederland.
Truus van Lier doet ook veel verzetswerk. Ze zorgt voor onderduikadressen voor Joodse burgers en zorgt dat ze er terecht kunnen komen. Ze is een tijdje koerier van het verzet en verspreidt illegale kranten. Ze levert wapens aan andere verzetsgroepen en infiltreert zich zelfs bij de NSB en de Wehrmacht in Amersfoort om informatie op te doen. Op 3 september 1943 vermoord Truus NSB politiecommissaris Gerard Kerlen. Hij stond op het punt om verzetslieden en Joodse inwoners op te pakken.
Hierna schuilt ze onder in Haarlem, maar het duurt niet lang voordat ze opgepakt wordt. Vermoedelijk is ze verradden door Irma Seeling, wie ook lid was van de CS-6. Ze wordt overgebracht naar een concentratiekamp in Sachsenhausen en wordt op 27 oktober 1943 gefusilleerd.
Er is in Utrecht een monument voor Truus van Lier in het Zocherpark. Ook is er in de stad een straat naar haar vernoemd.
Verdieping
Drie vrouwen en het verraad - Andere Tijden
Truus van Lier, een radicale verzetsstrijdster, vereeuwigd in Utrecht | Bekende vrouwen (atria.nl)