In deze krantenberichten uit het weekblad De distributie in de Gemeente Utrecht uit 7 september 1918, kan je lezen over wat er fout kon gaan met de distributie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Distributie betekent het verspreiden van goederen, zoals eten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit door de overheid gedaan vanwege de schaarste, het gebrek aan levensmiddelen dat was ontstaan door de oorlog. Mensen in Nederland kregen (voedsel)bonnen - zij konden niet meer zelf hun eten kopen, maar kregen van tevoren een vastgesteld aantal voedselwaren en andere zaken toegewezen, die ze vervolgens 'op de bon' konden halen.
Dit ging natuurlijk wel eens mis. In de krantenberichten kan je lezen dat niet alleen de voedselbonnen werden vervalst, ook het eten dat mensen met de bon konden halen werd wel eens vervalst! Hoe werd dit gedaan? En waarom?
Verder kan je in de krantenberichten lezen dat Nederlanders ook wel eens eten kregen, zonder dat ze daarvoor bonnen hoefde in te leveren. Kan je dit misschien ook verklaren? Lees ook het laatste krantenbericht. Daarin staat dat kinderen het voedsel op de bon niet mochten ophalen, vooral leerplichtige kinderen niet. Waarom zou dit dan zijn?