Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd alles geregeld via de Distributiewet, die in 1916 werd ingevoerd. Met deze wet werden alle levensmiddelen zoals eten, kleding, zeep, brandstof, gelijk onder de mensen in Nederland verdeeld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er in Nederland namelijk een tekort aan eten en andere levensmiddelen. Boeren produceerden namelijk minder eten en het importeren van voedselwaren was erg lastig, omdat de meeste landen in oorlog waren met elkaar.
Daarvoor kregen mensen bonnen die je kan zien in de bron WOI: Voedsel op de bon. Wat je allemaal op de bon moest halen en waar dat kon, kan je zien op de eerste afbeelding. Deze was door het personeel dat zich bezighield met distributie, dat de verdeling van goederen betekent, gegeven aan de wethouder.
Distributie in actie
Op de tweede foto (mk. G. Jochmann, Het Utrechts Archief, nr. 986330) zie je de voorraden voor de distributie in Utrecht rond 1915. Deze werden opgeslagen in de Boterhal en het Gebouw van Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats in Utrecht en in de Fruithal aan het Vredenburg. Ook in Veenendaal waren ze bezig met de distributie voor de burgers. Op de derde en vierde foto (Gemeentearchief Veenendaal) zie je een lijst van producten die nodig waren en een lijst van wat elk persoon per week op de bon kon krijgen aan voedingsmiddelen. Lees eens goed wat je kan zien op deze foto's. Zouden de mensen meer of minder te eten krijgen dan normaal? Wat valt je op?
Op de vijfde foto zie je dat er ook goed moet worden bijgehouden wie wat heeft gekregen. Dat heet administratie. Zo wist de gemeente precies wie er welke producten had gekregen en wie daar recht op hadden, bijvoorbeeld. Wat kwam er nog meer kijken bij de organisatie van de distributie? En wie zouden daarmee te maken hebben gehad?
Op de laatste foto zie je een groep mensen staan voor de Centrale Keuken in Utrecht bij het Sterrenbos. Kijk goed naar de foto en wat er op het bordje staat. Wat heeft de Centrale Keuken te maken met de distributie en de Distributiewet? Lees ook de bron over de Distributiekrant Utrecht, 1 september 1917.