Na de bevrijding heerste er een feestelijke stemming in Nederland. Dat kun je ook terugzien in dit pamflet dat werd uitgegeven op 15 mei, tien dagen na de bevrijding van Nederland. Nederland werd bevrijd door de Engelsen, Canadezen en de Amerikanen: burgers werden geroepen die vlaggen op te hangen als blijk van dank voor het bevrijden. Ook worden het verzet en het koningshuis bedankt voor de onvoorwaardelijke steun. De N.B.S die af en toe in het pamflet wordt genoemd, waren de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, een belangrijk verzetsorgaan tijdens de oorlog onder leiding van het koningshuis.
Na de oorlog was het tijd voor wederopbouw. Je ziet dat dit ook genoemd wordt in het pamflet. Er vond na de Tweede Wereldoorlog op politiek vlak echter weinig echte vernieuwing plaats - de verzuiling van voor de oorlog, bleef bestaan. Wel begon Nederland economisch te herstellen.
Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog
Ook lees je onderdaad dat een deel van het land nog onder bezetting is van 'de Jap'. Daarmee worden de Japanners bedoeld - tijdens de Tweede Oorlog werd Nederlands-Indië, zoals Indonesië heette onder de Nederlandse heerschappij, bezet door Japan. Een groot deel van zowel de Europese als de oorspronkelijke Indonesische bevolking op Indonesië werd gevangen gezet in de beruchte Jappenkampen, de werk- en concentratiekampen van de Japanners. De omstandigheden waren hier slecht en er zijn veel mensen overleden in deze kampen. Volgens dit pamflet zou Nederland pas echt vrij zijn, als Japan weg was uit Nederland: 'als ook onze Nederlandse Archipel geheel van vijanden zijn gezuiverd'.
Japan was betrokken geraakt bij de Tweede Wereldoorlog door de aanval op de Amerikaanse legerbasis Pearl Harbor, waarop de Amerikanen ook de oorlog verklaarden.
'Zo arriveerde een Russisch partisaan in Woerden'
Lees het stukje 'Zo arriveerde een Russisch partisaan in Woerden. Waarom zou dit in het pamflet staan denk je? Wat had Rusland te maken met de Tweede Wereldoorlog?