Utrecht
Bron

Nederland heeft een lange christelijke geloofsgeschiedenis. Tegenwoordig zijn er allemaal mensen met andere geloofsovertuigingen in Nederland. Volgens de wet mag iedereen geloven wat ze willen. Dat is heel fijn – zo kunnen we van elkaar leren. Echter, heeft Nederland tot niet zo lang geleden geprobeerd het christelijke katholieke geloof over de hele wereld te verspreiden, bijvoorbeeld door missionarissen te sturen. Een missionaris is een religieus persoon die naar andere landen reist, om daar te mensen te bekeren naar het geloof dat de missionaris aanhangt. Dat werd ook gedaan in China. Ook de Nederlandse missionarissen geloofden dat ze de mensen in China moesten bekeren naar het christelijke geloof. Het confucianisme was de officiële godsdienst die in China werd aangehangen – volgens het confucianisme heeft iedereen een eigen rol te vervullen. Als iedereen deze rol vervult, zal er orde ontstaan in de wereld. Ook het taoïsme en het boeddhisme hadden veel aanhangers. Het officiële Nederlandse missionarissenwerk begon in 1870 met een oproep van de christelijke Orde van de Franciscanen, maar de orde was al sinds de veertiende eeuw aanwezig in China. In 1890 krijgt Nederland een eigen missiegebied - het gebied waar ze met toestemming van China het geloof mochten verspreiden.

Op deze bron zie je een paspoort van een Nederlandse missionaris, Gijsbertus Spruit, uit 1936, die toestemming had gekregen om het geloof te verspreiden in China. Het paspoort is in het Frans, omdat Frankrijk een ambassade had in China door lange koloniale aanwezigheid. Na de Bokseropstand in China in 1898, waar de Chinese keizerin Cixi alle buitenlandse invloeden had geprobeerd te verbannen, was Frankrijk één van de landen die deze opstand hard had neergeslagen. Ook alle Nederlandse missionarissen hadden het land toen verlaten. Frankrijk had op deze manier macht over China toegeëigend, waardoor China een ambassade wel moest toelaten. Nederlandse missionarissen konden zich aanmelden via de Franse ambassade om missionarissenwerk te gaan doen.

Zoals je kan zien is het paspoort in twee talen uitgegeven - het Frans en het Chinees. Ook de stempels die dit paspoort goedkeuren, zijn in beide talen. Kan je het paspoort eens vertalen? Wat gaat Gijsbertus Spruit precies doen in China?

Herkomst

Datering

1936

Collectie

1224 Franciscanen Nederland, missie, collectie China

Organisatie

Het Utrechts Archief

Nummer

78

Link

https://hetutrechtsarchief.nl/collectie/349E85FAADE744BAE0638F04000A84E4

Gerelateerde thema's

Het koloniale verleden

Trefwoorden

Kolonialisme

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen