Utrecht
Bron

De antisemitische film 'Jood Süss' is inmiddels in veel landen verboden te draaien en te verspreiden. Deze film werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gebruikt als propaganda om antisemitische idealen te verspreiden. In opdracht van de Minister van Propaganda Joseph Goebbels is de film geproduceerd door Terra Filmkunst gebaseerd op het gelijknamige boek van Lion Feuchwanger.

De film trok in nazi-Duitsland volle zalen. Meer dan twintig miljoen bezoekers bezochten deze film, die in premiere ging in 1940 tijdens de Venice Film Festival. De film werd ook door Nazi-Duitsland gebruikt om SS-soldaten te stimuleren wanneer zij op missies in Joodse wijken of in concentratiekampen.

Het verhaal gaat over Joseph Süss Oppenheimer, een joodse bankier uit Stuttgart die belangrijke adviezen gaf aan hertog Karl Alexander van Württemberg. In het verhaal wordt hij neergezet als een opportunistische man die economische besluiten neemt die in zijn voordeel werken en hem meer macht opleveren. De joodse personage Süss wordt negatief afgebeeld, onaantrekkelijk, onbetrouwbaar en immoreel. 

Op de afbeeling zie je de kaft van een boek met de gelijknamige titel. Dit boekje werd verspreid in Nederland en vertaalt het verhaal van Jood Süss. Ook zitten er afbeeldingen in de van de verfilming. 

 

 

Verdieping:

Symposium: Jud Süss - Duitsland Instituut

NIOD vertoont omstreden nazifilm Jud Süss - VPRO Cinema - VPRO Gids

 

 

 

 

 

Herkomst

Maker

Veit Harlan

Datering

08-09-1940 - 1945

Collectie

1670-1

Organisatie

Het Utrechts Archief

Nummer

11

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen