Utrecht
Bron

In bezettingstijd vond de zogenaamde ‘verduistering’ plaatst in Nederland. Kort na de Duitse inval op 10 mei 1940 wordt Arthur Seyss-Inquart Rijkscommissaris van Nederland. Als een van de loyaalste aanhangers van Hitler, volgen er in Nederland een serie maatregelen die de tegenstanders de kop in moeten drukken, zoals de gelijkschakeling van de linkse partijen.

Een andere maatregelen die in Nederland vanaf 1940 werd ingevoerd, was de verduisteringsplicht. In Nederlandse gemeenten mocht er tussen zonsondergang en zonsopgang geen licht gevoerd worden. Dat betekende dat straatverlichting en verlichting van auto’s en fietsen ten strengste verboden waren. Ook moesten ramen verduisterd worden en mocht er geen licht naar buiten vallen.

Dit werd allemaal gedaan zodat geallieerde bommenwerpers of luchtaanvallen niet hun weg konden vinden naar Duitsland. Ook diende het als preventie van het afleveren van bijvoorbeeld materieel of steun aan Nederland. Er gold ook een avondklok waar mensen zich aan moesten houden. Je had een speciale vergunning nodig wanneer je tijdens de avondklok buiten diende te zijn.

Aangezien er de verduistering op sommige plekken zelfs zorgde voor ongelukken, werden speciale lampen ontworpen die gebruikt konden worden in plaats van straatverlicht. In de advertentie zie je zo’n voorbeeld. Deze werd door industriële bedrijven verkocht aan bijvoorbeeld gemeentes. Ook verfden veel mensen bijvoorbeeld huisnummers wit.

 

Verdieping

Avondklok in de Tweede Wereldoorlog | IsGeschiedenis

Arthur Seyss-Inquart - Rijkscommissaris van Nederland (historiek.net)

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

10-05-1940

Collectie

1603

Organisatie

Het Utrechts Archief

Nummer

635


Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen