Utrecht
Thema

Net als de Eerste Wereldoorlog, had de Tweede Wereldoorlog grote gevolgen voor Nederland. Niet alleen militairen en de overheid hadden te maken met de oorlog. Het normale dagelijks leven werd volledig veranderd door de oorlog. Mensen pasten zich aan, gingen door zoals ze al leefden of verzetten zich tegen de Duitse bezetter. In dit thema vind je bronnen uit het dagelijks leven.

Bezetting en nazificatie
Nederland probeerde in eerste instantie neutraal te blijven toen in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak met de Duitse inval op Polen. Toen bleek dat Duitsland toch deze kant op zou komen, probeerde Nederland zich nog voor te bereiden op de Duitse inval. Dit bleek een onbegonnen zaak door het bombardement op Rotterdam op 10 mei 1940. Het koningshuis vluchtte naar Engeland en Nederland gaf zich over - Nederland was nu officieel onderdeel van het Duitse rijk van Adolf Hitler. Vanaf 1941 werd Nederland bestuurd door de Nationaalsocialistische Bond, de NSB. Alle andere (politieke) partijen werden verboden. Dit was het begin van het proces van nazificatie. Alles stond onder toezicht van de Duitse autoriteiten: de pers, de politiek, vakbonden, de economie. 

Onderdrukking

Een groot onderdeel van de politiek van Hitler was de onderdrukking van de bevolking. De Nederlandse bevolking moest de regels van hun nieuwe overheid feilloos navolgen, anders werden ze gestraft. Er vond een hoge mate van censuur plaats en op straat zag je overal propaganda voor het Duitse rijk. Er waren vele dwangarbeiders die voor Duitsland in de Duitse fabrieken moesten werken om oorlogsmateriaal te maken. 

De Holocaust

Tijdens de Tweede Wereldoorlg vond er een systematische uitsluiting van joden plaats. In mei 1941 werd met de nazificatie besloten dat joden helemaal niet meer mee mochten doen met de Nederlandse samenleving. De Duitse bezetter besloot duizenden joden naar vernietigingskampen te sturen, omdat ze niet in de Nederlandse samenleving pasten zoals Hitler deze voor zich zag. Ook mensen van de LHBTI+-gemeenschap en Sinti en Roma werden buitengesloten van de Nederlandse samenleving en werden naar deze kampen gestuurd. 

Toon 0 bronnen

Tijdvakken

Verdieping