Tegenwoordig ken je muziekgebouw TivoliVredenburg waarschijnlijk van de vele concerten en evenementen die er worden gehouden. Van One Direction Fanparty's tot optredens van jazz- of poplegendes: voor iedereen is er bij TivoliVredenburg wel wat te doen.
Tivoli bestaat al heel lang en heeft op meerdere locaties gezeten. Het begon in de openbare tuin Tivoli, waar er allerlei openluchtconcerten werden gehouden. In 1871 kwam daar een speciaal concertgebouw voor, dat je kan zien op de eerste foto. Hier werden concerten georganiseerd van orkesten, te zien op de tweede afbeelding, maar bijvoorbeeld ook hondententoonstellingen. Uiteindelijk werd dit gebouw in 1955 gesloopt door de slechte staat waarin het verkeerde.
Er werd een tijdelijke oplossing bedacht door de bouw van een noodgebouw. Dit gebouw werd erg populair. In dit Tivoli, aan het Lepelenburg, was er ruimte voor allerlei soorten concerten en evenementen. Er waren zelfs uitvoeringen van sportverenigingen, zoals je kan zien op de derde foto. Het bijzondere aan het noodgebouw was dat de bomen die op het terrein stonden, mee werden genomen in de bouw. Hoe dat eruit zag, zie je op de vierde afbeelding. Het noodgebouw was natuurlijk bedoeld een tijdelijke oplossing: in 1979 werd het Muziekcentrum Vredenburg als alternatief voor Tivoli geopend.
Met de opening van Muziekcentrum Vredenburg was er echter veel onvrede. Dit Muziekcentrum bood bijvoorbeeld geen plek voor alternatieve popmuziek. Het Komitee Tivoli Tijdelijk kraakte daarom het Tivoli op het Lepelenburg - kraken betekent dat iemand zonder toestemming een gebouw bezet om daar te gaan wonen (of in dit geval, om concerten te bekijken). Het was een goede oplossing voor de liefhebbers van de popmuziek, maar niet voor lang: het gebouw brandde in datzelfde jaar namelijk nog af, zoals je ziet op afbeelding vijf.
Tivoli Oudegracht
Het NV-huis op de Oudegracht, een vakbondshuis voor spoorwegpersoneel, werd nu gekraakt als nieuw concertgebouw en kreeg de naam Tivoli Oudegracht. Op de zesde foto kan je zien dat een groep krakers met een stormram het gebouw in probeerde te komen. Het kraken ging niet zomaar: er waren veel aanvaringen met de politie en regelmatig werden de krakers weggejaagd. Er vonden in dit illegale concertgebouw veel concerten plaats, zoals op afbeelding zeven te zien is.
Het kraken duurde echter niet heel lang, want in 1982 kreeg Tivoli officieel recht om te bestaan. 'Tivoli eindelijk', werd er opgelucht opgeschreven in een van de stoelen op het balkon van afbeelding acht. Deze versie van Tivoli groeit uit tot een écht professioneel poppodium, waar grote artiesten hebben opgetreden. Uiteindelijk bleek dit gebouw niet meer geschikt te zijn om concerten in te geven. Muziekcentrum Vredenburg en poppodium Tivoli besluiten in 2014 daarom toch samen te werken. Daarvoor wordt een nieuw gebouw gemaakt, met vijf verschillende zalen. Dat is TivoliVredenburg, het muziekgebouw dat er vandaag de dag nog staat! Dat concertgebouw zie je op afbeelding negen. Ben jij wel eens in TivoliVredenburg geweest? Zo ja, hoe vond je dat?