Utrecht
Bron

Kamp Zeist was één van de interneringskampen in Nederland voor Belgische militaire vluchtelingen in Nederland. 

Je ziet op de eerste foto hoe slecht de omstandigheden waren - de soldaten hadden enkel een strozak om op te slapen en er was weinig plek voor de rest van hun spullen. Het zag er in ieder geval niet uit zoals op de tweede afbeelding, een aquarel gemaakt door L. Declercq, waar het kamp er vredig bij ligt en er een trotse Nederlandse vlag wappert.

Een interneringskamp is een gevangenenkamp. De Belgische soldaten mochten alleen met toestemming het terrein af. Aan de grens van het kamp, zoals je op de derde foto ziet, controleerden Nederlandse militairen of de Belgische soldaten in bezit waren van een kaart die toestemming gaf om het kamp te verlaten. De Belgische soldaten komen op een gegeven moment in opstand tegen de slechte omstandigheden. Klik op deze link om over de opstand te lezen!

Mede door de opstand, waren er ook leukere dingen om te doen in Kamp Zeist voor de Belgische vluchtelingen. Zo zie je op de vierde foto dat er een sportfeest werd georganiseerd op 8 april 1916, ter ere van de verjaardag van de koning van België, Koning Albert I. In het Dispuutlokaal (ook wel Salon De Herrie genoemd!) op de vijfde foto, konden de mannen elkaar treffen om een boek of krant te lezen. De ruimte is gezellig gemaakt met onder andere een kaart van Europa en bijvoorbeeld een affiche van Van Nelle Koffie. Er was ook een kunstafdeling, zoals je ziet op de foto daarna. Een Belgisch militair poseert, terwijl hij op doek wordt vastgelegd. Links werkt een ander aan een portretbuste. Zij werken op de Kunstafdeling van de Werkschool. Ook was er wel eens een feestje, zoals je op de poster op de laatste afbeelding kan zien.

Deze leuke activiteiten waren om het moraal van de vluchtelingen hoog te houden. Het veranderde niet dat ze gevangen zaten in Nederland en niet terug mochten terugkeren naar België. 

Herkomst

Datering

1915 -

Organisatie

Archief Eemland

Alle bronnen