Op deze foto zie je een groep telegraafpersoneel staan op het Fort aan de Hoofddijk in Utrecht. Aan het begin van de twintigste eeuw werden berichten over lange afstanden voornamelijk via telegrammen doorgegeven. De telegrafie was revolutionair: nog nooit waren er berichten via een elektrische en draadloze verbinding verzonden over zulke lange afstanden. De telegrafieverbindingen bestonden uit grote apparaten die elektrische stroomstootjes doorgaven naar andere apparaten: die apparaten heten een telegraaf. Deze moesten wel bediend worden door personeel.
De telegrafie heeft een grote rol gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door deze nieuwe techniek konden landen namelijk makkelijker informatie aan elkaar doorspelen, of bijvoorbeeld beter op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Een belangrijk telegram uit de oorlog was het Zimmermanntelegram, het bericht dat Duitsland aan Mexico verstuurde. Daarin vroeg Duitsland om hulp van Mexico. Het telegram werd echter onderschept door Engeland en doorgespeeld naar de Verenigde Staten. De Verenigde Staten vonden dit niet kunnen en mengden zich daarom in de Eerste Wereldoorlog.
Even nadenken
Kijk naar de symbolen op het bord. Wat voor symbolen zijn dit? En wat zouden ze betekenen?
Kijk vervolgens naar de blik van de militairen. Welke emotie drukken hun gezichten uit? Zouden ze hun werk leuk vinden, denk je? Waarom wel/niet?