Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Nederland bezet door Duitsland. Dat had gevolgenop alle gebieden van de samenleving, dus ook op economisch gebied. Door de grootschalige oorlog die Duitsland aan het voeren was, was er ook een grote oorlogsindustrie. Dat betekent dat de volledige samenleving in het teken staat van de oorlog; in de fabrieken werden er bijvoorbeeld vooral wapens en munitie gemaakt. Omdat een groot deel van de Duitse mannen als soldaat het Duitse leger in moest, werden er veel Nederlandse mannen in de fabrieken in Duitsland aan het werk gezet. Aan het begin van de bezetting, in 1940, was dit nog grotendeels op vrijwillige basis; vanaf 1942 hebben de meeste mannen geen keuze meer. Zij moesten dwangarbeid verrichten in Duitsland. Dwang betekent dat je iets dus niet vrijwillig doet, maar er toe wordt gedwongen. Deze dwangarbeid staat bekend onder het Duitse woord Arbeitseinsatz. Veel van deze mannen doken onder.
Op de bron zie je een pamflet waarin bekend wordt gemaakt dat de Arbeidseinsatz voor Nederlandse mannen wordt verlengd. Het pamflet is gemaakt door een organisatie in Utrecht. Er staat onder andere dat het illegaal is om onder te duiken en dat je deze oproep niet mag negeren. Als je dit wel doet, kunnen er 'militaire dwangmaatregelen' volgen.
Verdieping
Waarom zou de pamflet ook in het Duits vertaald zijn? Kijk ook goed naar de datum op het pamflet. Zou Duitsland nog steeds de oorlog aan het winnen zijn op 29 december 1944? En waarom zouden ze dan extra streng zijn op mannen die onder de dwangarbeid uit proberen te komen.