Utrecht
Thema

 

In 1918 komt een belangrijke politieke vluchteling in de provincie Utrecht wonen: de voormalige Duitse keizer Wilhelm II.

Kasteel Amerongen en Huis Doorn
Op 11 november 1918 wordt de wapenstilstand getekend en komt er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. De Duitse keizer Wilhelm II is intussen vanuit België naar Nederland gevlucht. In Duitsland is een revolutie uitgebroken. Daarom is Wilhelm II zijn leven daar niet meer zeker en kan hij niet terug. Met zijn gevolg arriveert hij op die koude 11de november in de mist op Kasteel Amerongen. Daar wordt hij opgevangen door graaf Van Aldenburg Bentinck. Hier op Kasteel Amerongen tekent Wilhelm II de akte waarmee hij officieel aftreedt als keizer van Duitsland. Wilhelm II blijft veel langer op Kasteel Amerongen dan eerst gedacht: anderhalf jaar. In 1920 koopt hij Huis Doorn. Hier zal hij blijven wonen tot zijn dood in 1941.

Sigurd von Ilsemann en Elisabeth Bentinck
Met de keizer komt ook zijn personeel mee naar Nederland. De belangrijkste van hen is zijn persoonlijk adjudant Sigurd von Ilsemann. Hij maakt hier kennis met Elisabeth van Aldenburg Bentinck, de dochter van de eigenaar van Kasteel Amerongen. De twee worden verliefd en trouwen uiteindelijk.

Plaats van herinnering
Huis Doorn is de officiële ‘Plaats van Herinnering’ van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Hier kun je zien hoe de keizer leefde; het huis is nog steeds ingericht met zijn spullen. Daarnaast is er een speciaal paviljoen met voorwerpen, films en beeldmateriaal over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een aanrader als je meer wilt weten en beleven over Nederland in die periode!

Bekijk de volgende twee filmpjes.

Gravin Elisabeth over waarom keizer Wilhelm II vertrok en een dag uit het leven van Wilhelm II.

Toon 25 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart